top of page

Ayurveda är läran om livet

Det här blogginlägget baserat på det allra första avsnittet av ayurvedapodden. Här kommer vi att gå igenom vad ayurveda egentligen är för något. Om det är helt nytt för dig så kommer du alltså få en förståelse för vad det handlar om. Men det kommer även bidra till dig som redan kan en hel del.


Några av de saker vi kommer gå igenom är själva definitionen av Ayurveda och hur vi idag med ganska enkla medel eller kan få stor behållning av den här läran när vi börjar praktisera den. Vi kommer också prata lite om vad som skiljer det vediska perspektivet från det västerländska när det kommer till hur man ser på världen. Och självklart kommer vi gå igenom det som är själva grunden i Ayurveda - det vill säga de fem elementen.



Och med mig idag har jag min vän Virginia. Hej och välkommen hit!


Tack snälla, Det känns så kul! Haha, det är jätteroligt. Spännande.


Ja, jag har bjudit in dig för att du kan lite grann om ayurveda, men det är ganska nytt för dig också.


Ja, jag kan väldigt lite om ayurveda. Det är en stor pool man kan utforska i.


Jag har bjudit in dig för att det här är ett av de första avsnitten av podden och vi ska gå igenom grunden och då vill jag ha med mig någon gäst som kan få ha en nybörjare-roll, som kan få hjälpa mig att hålla det "to the basic" så att vi håller det på en enkel nivå som är lätt att relatera till eftersom det är själva syftet med hela den här podden.


Okej, så jag tänker att vi sätter igång och börjar prata om ayurveda.


Ayurveda är namnet på ett flera tusen år gammalt system vars tekniker är ämnade att främja folkhälsan. Och med hjälp av det här systemet så kan vi lära oss hur vi klokast kan upprätthålla en inre balans med syfte att stärka förutsättningarna till ett friskare liv. Vad tänker du om det?


Det låter väldigt bombastiskt eller djupt.


Ja, så det är alltså tekniker som är ämnade att främja folkhälsan.


Och som du kanske vet så kommer dessa tekniker ursprungligen från Indien. Men Ayurveda har länge varit känt för västvärlden och på 70-talet så fastställde Världshälsoorganisationen, WHO, att ayurveda är en av de effektivaste metoderna för att arbeta med folkhälsan i tredje världen.


Häftigt. Och varför?


Det är för att det är billigt och för att patienten många gånger kan genomföra sina behandlingar och kurer själv. Och resultaten av metoderna är påtagliga. Och ja, så numera är ayurvediska läkare alltid representerade på de årliga mötena med WHO. Det är rätt coolt.


Men ayurveda har hängt med mycket längre än 70-talet. Ayurveda är något som människan började praktisera för mer än 5000 år sedan. Trots det så hänger den här kunskapen fortfarande kvar i vår moderna tid. Och då kan man ju fråga sig varför.


Och svaret är: för att det funkar. Det är simple as that. För om ayurveda bara var en abstrakt teori som man använde för länge, länge sedan så skulle den här läran inte längre vara känd för oss idag. Men ayurveda finns fortfarande tillgängligt och min upplevelse är att det aldrig tidigare varit ett större intresse kring ayurveda än vad det är idag.Det är också vad många säger som är mer insatt i det, både i Sverige men även globalt. Fler och fler få upp ögonen för ayurveda.


Tror du att det är för att vi nu för tiden börjar bli så sjuka?


Skulle kunna vara. Jag vet inte. Jag skulle nog säga att det handlar mer om att att fler och fler får upp intresset för det här. Att fler får insikten om att jag har eget ansvar över min hälsa. Tidigare var det mer vanligt att man blev sjuk och gick till sin läkare och bara lyssnade på honom eller henne, vilket man många gånger behöver idag också. Men jag tror att allt fler börjar inse att jag kanske kan göra mer för mig själv och min hälsas skull innan jag behöver gå till en läkare.


Då bör man titta efter de här alternativen och då dyker ayurveda upp som ett väldigt rimligt alternativ när man söker någonting för att främja sin egen hälsa.

 

Om jag skulle förklara ayurveda och vad det handlar om i enbart en mening, vilket ibland kan vara lite utmanande, då skulle jag säga att:

Ayurveda är ett system för självläkning, vilket enbart är möjligt genom självkännedom.

För det handlar verkligen om att lära känna sig själv och sen utifrån det börja anamma de ayurvediska metoder som finns.


Det är sant. Väldigt bra förklarat i en mening. Tack!


Och det är precis som vi har sagt flera gånger att ayurveda är stort. Men till de som är helt ny inom här så vill jag säga ge inte upp för det, utan ta dig an en pusselbit i taget. För det går ganska snabbt att få en liten förståelse och med det lilla så kan man börja göra små justeringar i livet som faktiskt också ganska snabbt kan göra att man upplever en stor skillnad.


Det här betyder alltså att det inte behöver vara särskilt avancerat eller ta lång tid för att må bättre med hjälp av ayurveda.

 

Det händer att jag får frågan "Vad är kopplingen mellan ayurveda och yoga?" Och "finns det någon koppling?" Absolut. Man brukar beskriva det som att de är som två systrar som växte upp samtidigt. Fint, eller hur? Ayurveda och yoga går verkligen hand i hand.


 

Det sägs ju att det finns ett starkt samband mellan hur du mår och hur du lever ditt liv. Och här kommer ayurveda in för att ge oss förklaringar. Svar och förklaringar. Så, ayurveda är läran som på ett relativt enkelt och pedagogiskt sätt kan förklara det komplexa systemet som ligger bakom konsekvenserna av våra handlingar.


Det är en tung mening. Om jag ska säga det på ett lite enklare sätt så kan man säga att med hjälp av ayurveda kan vi lättare få en förståelse för hur våra vardagliga val påverkar vår hälsa.


Det var enklare, Det gillar jag verkligen.


För att få en förståelse för vad just du behöver för att må som allra bäst behöver du praktisera det. När vi praktiserar det vi hört eller läst om ayurveda så kan vi känna skillnaden i vår kropp och vårt sinne. Och då blir det plötsligt ännu lättare att förstå det här med att det finns ett samband mellan orsak och verkan. Det vill säga att det finns ett samband mellan hur vi lever och hur vi mår. Men för att ta reda på vad just var och en av oss behöver för att hålla oss i balans så behöver man bli självmedveten och lära sig att ständigt lyssna in och förstå det språk som kroppen använder när den talar till oss.


För om det är något kroppen gör så är det att pratar med oss. Ja, hela tiden. Hela tiden. Men det är inte alla som tänker på det. Jag tror att många kanske är medvetna om det, men det är inte alla som är så uppmärksamma på det. Så jag tror att om fler bara skulle bli lite mer uppmärksamma på vad kroppen försöker säga, och därefter agera utifrån det så tror jag att dagens livsstilssjukdomar skulle minska. Ja, ganska dramatiskt.


Det är sant. Jag tänker på det här med magont som många ser som stressmage, eller att de har druckit lite för mycket kaffe kanske. Men det är faktiskt en tydlig signal till att något börjar gå åt helt fel håll.


Ja, eller hur? Jag träffade en annan person på ett fik för ett tag sedan och då sa han till mig. "Johanna, du förstår ju, att när man får huvudvärk så betyder inte det att kroppen säger 'Hallå! Nu har jag lite brist på paracetamol1. Det är ju någonting annat kroppen har brist på då."


Den var bra. Det är ju någonting annat som kroppen signalerar när vi får ont någonstans...


Ja, jag har verkligen tänkt på det sen dess. När vi får ont någonstans så är det många som tar värktabletter och ibland kan det vara nödvändigt. Vi behöver det. Men ibland kan det också vara värdefullt att fråga sig: vad är alternativen? Och varför får jag ont?


När vi får ont någonstans eller får något typ av symptom, så finns det finns många olika sätt att bearbeta det på. Och ayurveda är en metod man kan använda för det.


Ja vet du, får jag berätta en sak? Sen jag började med ayurveda i maj har jag inte haft migrän förutom mitt misstag av att fasta. Det kanske du kommer att prata mer om sen. Men jag har inte haft migrän sen dess. Helt otroligt! Jag skriver alltid upp det i kalendern när jag får det och jag har haft problem med migrän sen jag var barn. Men nu har jag inte haft det på flera månader. Det kan ju bero på många saker förstås, men jag tror verkligen på det med små små medel som gör skillnad över tid. Det är riktigt häftigt! Så tack Johanna!


Wow! Magiskt. Ja, vad häftigt! Det finns mycket att lära och mycket att vinna på det. Som jag sa i början också. Men om man nu tänker så här "hur ska jag lära mig förstå kroppens språk och veta vad den behöver, när den behöver vad?" Så säger jag att svaret är: ayurveda.


För det är faktiskt vad den här läran handlar om. Att bli mer självmedveten och lära sig förstå kroppens och sinnets signaler och utifrån det finna sin egen väg till en kost och livsstil som funkar allra bäst för en själv. Enkelt, eller hur?


Men jag tänkte ändå att vi ska ta det lite från början och backa bandet men ändå göra det så enkelt vi kan trots att det är så stort. Så vi tar det lite från början...


 

Själva ordet ayurveda kommer från språket sanskrit och det är en sammansättning av två ord. Ordet aayus eller ayu betyder liv. Och veda betyder kunskap eller vetenskap. På svenska översätts ayurveda ofta till livskunskap eller läran om livet (science of life på engelska).


När man pratar om ayurveda så är livet egentligen så mycket större än det liv som vi kanske refererar till när vi pratar om det i vanliga fall. Det handlar inte bara om kunskapen om vårt vardagsliv, utan ayu kan förklaras som en sammanlänkning mellan den fysiska kroppen, sinnet och vårt högre medvetande samt Prana som är den livsenergi som finns i allt levande.


Sen har vi då veda som översätts till kunskap. Men återigen, ordet kunskap räcker inte riktigt till för att förklara vad som menas med just veda. För veda kan inte likställas med vår moderna tolkning av kunskap. När de flesta tänker på kunskap idag kanske man tänker på sånt man fick lära sig i skolan, när man studerade på universitetet, det man lär sig när man läser böcker eller ser dokumentärer eller tar del av världens nyheter. Men den ayurvediska kunskapen kommer från ett tillstånd av samadhi.


Jaha, vad är det?


Det är ett tillstånd där endast ren sanning är tillgängligt. Det här går också hand i hand med de här yogiska, ja ursprunget. Så det är alltså ett tillstånd av kosmiskt medvetande, bortom det mänskliga sinnet.


Wow! Det är djupt!


Jag hoppas att jag inte tappade allt för många här, men jag vill bara förmedla att det här är stort. Ayurveda är med andra ord en del av den kosmiska intelligensen. Jag ska berätta en liten story om det här, bara för att göra det lite enklare och förtydliga.


När jag var i Indien senast så bodde jag där i två månader och då studerade jag ayurveda på en akademi i Kerala. Det var en helt fantastisk tid på många sätt. Varje morgon när jag vaknade gick jag upp på takterrassen för att börja dagen med en yogaklass och sedan fortsatte dagarna med lektioner i klassrummen. Jag hade också praktik på ett ayurvediskt sjukhus och jag hade så många fina möten med människor från hela världen.


Det låter magiskt.


Ja det var det. Några av mina klasskamrater var läkare från Tyskland och Kanada och andra var sjuksköterskor eller kockar från Belgien. Och så hade jag några klasskamrater som var nutritionister från Australien, så det var verkligen väldigt blandat.


Häftigt.


Alla som kom dit hade det gemensamma intresset och ville lära sig mer om ayurveda. Utöver mina klasskamrater så träffade jag också andra som hade åkt dit för att rehabilitera sig. Jag träffade bland annat en person som var där för att rehabilitera sig efter en lång cancerbehandling. Och en annan som var där för att hålla hennes kropp i balans då hon flera år tidigare hade fått en MS diagnos. Men det var ingenting som jag kunde se på henne för hon använde ayurveda för att hålla sig i balans.


Åh vad fint att ni även fick träffa patienter som bodde tillsammans med er. Det låter jättehäftigt.


Ja verkligen, och om det är något som verkligen inspirerar mig så är det att få lyssna till människors egna berättelser om hur de fann ayurveda och varför de valde att utforska den kunskapen mer och vilken skillnad det gjort för dem och deras liv.


En varm kväll när vi satt där tillsammans ett gäng och åt middag så var det en man från Brasilien som frågade "Vem var det egentligen som uppfann ayurveda?" Då var det jag som svarade på det för att jag bara några dagar tidigare hade ställt samma fråga till en av mina lärare.


Och svaret är ingen. Ayurveda är alltså inte påhittat av någon man eller kvinna, utan det är snarare en samling naturlagar som har dokumenterats. Precis som att gravitationens lagen inte är skapad av en människa. Ayurveda är inte bara en gammal skrift som någon skrev för x antal tusen år sedan, utan det är en samling av sanningar om naturlagar.


Det finns ju ayurvediska skrifter som författats för flera tusen år sedan av intelligenta människor som lyckades dokumentera den här kunskapen. Men det var inte som att de hittade på det här, utan precis som gravitationens lagen så finns det även naturlagar som är grunden i ayurveda. Så på samma sätt som att gravitation lagen i allra högsta grad är en del av vår verklighet är även hela det ayurvediska systemet också det.


Det är häftigt.


Visst! Och därav brukar man ibland säga att ayurveda är en del av den kosmiska intelligensen.


Då förstår jag. Det är inte så svårfångat.


Nej, jag försöker göra så enkelt det går. Och precis som att de flesta av oss idag känner till att det mesta är uppbyggt av atomer så är även allt vi känner till uppbyggt av ayurveda. Det är bara två olika förklaringsmodeller för att beskriva samma sak. I vår moderna värld så är de flesta mer bekanta med förklaringsmodellen atomer. Vi har alla hört att atomer är byggstenarna i den värld vi lever i och den här modellen förklarar hur världen är uppbyggd utifrån ett fysiskt perspektiv.


Med den här modellen kan vi titta på allt som finns och peka på hur det faktiskt ser ut, eller hur? Vi kan titta på träden och på våra vänner och oss själva i spegeln. Och i det här fysiska perspektivet kan vi också studera våra blodvärden och med hjälp av röntgen kan vi se brutna ben och så vidare.


Det här är ett väldigt bra perspektiv som vi i allra högsta grad behöver och är beroende av. Men sen finns det ett perspektiv till och det beskriver samma värld. Samma träd, samma vänner och oss själva fast på ett annat sätt. Det perspektivet kallas för ayurveda. Så istället för att förklara allt utifrån ett fysiskt perspektiv så beskriver ayurveda hur världen är uppbyggd utifrån ett funktionellt perspektiv. Det är den stora skillnaden på de olika förklaringsmodellerna.


Jag kan förstå hur ayureda beskriver det funktionella.


Precis, så det är liksom det fysiska vs. det funktionella. Jag ska berätta lite mer hur det fungerar. Skillnaden är att man med hjälp av det fysiska kan peka på vad som är fel. Men det är inte alltid man kan förklara varför det har blivit fel, medan man med hjälp av det funktionella perspektivet, det ayurvediska, faktiskt många gånger kan få svar på frågan "varför?" Med hjälp av ayurvedan kan man även förklara varför vissa är friska och varför några är friskare än andra.


Utifrån det fysiska perspektivet (det västerländska som vi är vana vid) kan vi bland annat sätta plåster på sår som vi kan se men inte alltid förklara vad det är som gör att såren dyker upp. Så idag är det inte alltför ovanligt att vi tar värktabletter till exempel för att bli av med huvudvärk eller magtabletter för att lugna en orolig mage eller andra smärtstillande för att bli av med värk i ländryggen eller vad det nu kan vara. Även om det ibland är nödvändigt att behandla sig med den typen av medicin, kan det också vara nödvändigt att ställa sig själv frågan "varför?"


Varför får jag ont? Eller varför har jag de här hälsoproblemen? För sanningen är att själva anledningen till att vi får ont inte försvinner om vi tar värktabletter.


Den kommer tillbaka, det vet jag.


Ja, det är så. Tänk dig att du sitter och kör bil och så börjar motorlampan lysa. Inte skulle du sätta ett plåster över instrumentbrädan bara för att du vill slippa se den blinkande varningslampan? Istället skulle du se till att få svar på varför det blinkar och vad som har hänt och se till att lösa det problemet som ligger till grund för att motorlampan började lysa. Så frågan är varför behandlar vi inte oss själva med samma respekt?


Helt otroligt att vi inte gör det. Istället tar vi lite magsårtablett om vi får magsår och så tuffar man på. Helt otroligt alltså.


Ja och det är ju så att så länge man ignorerar roten till ett problem kommer problemet alltid att ligga kvar, oavsett hur många plåster man använder.


Och här kan vi då alltså ta hjälp av ayurveda, för den här läraran kan förklara varför vi mår som vi gör och vad vi kan göra åt det för att må ännu bättre.


Häftigt!


 

8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page